Fotoclub 't Filter Sneek

van beginner tot professionele amateur


Info Algemeen

Clubavonden

Elke maand is er een clubavond in het wijkgebouw “De Spil” aan de Molenkrite 169 te Sneek. Het clubjaar loopt van september tot en met april het jaar erop. Een clubavond begint om 19:30 en eindigt rond 22:00 uur. Elk seizoen worden er een aantal fotothema’s gepland en zijn er avonden waarop je vrij werk mag tonen. Een uitdaging om eens anders te fotograferen en nieuwe paden in te slaan. Er  worden praktische avonden organiseert met onderwerpen aangaande camera instellingen, bijvoorbeeld instellen diafragma en sluitertijd en het gebruik van de flitser. Af en toe nodigen wij een professionele fotograaf uit om over zijn manier van fotograferen een lezing te geven. Regelmatig proberen wij een expositie te houden in Sneek en omgeving. De foto van de maand wordt gekozen door de clubleden door middel van stemming door handopsteken.

Indeling clubavond

Naar aanleiding van een fotothema  word er begonnen met het opstellen van foto’s die voorzien zijn van een passe-partout . De foto’s worden beoordeeld door de clubleden en eventueel van commentaar voorzien. Het is de bedoeling dat men een milde en opbouwende kritiek geeft op wat de fotograaf bedoeld heeft met zijn foto. De fotograaf krijgt tevens de mogelijkheid om via de beamer 5 foto’s te laten zien die met het onderwerp te maken hebben. De bestanden, voorzien van de naam van de fotograaf, mogen niet groter zijn dan 1 Mb in jpg formaat. Deze kunnen vooraf naar de webmaster verstuurd worden of op een usb stick op de clubavond  meegenomen. Na een clubavond worden de besproken foto’s opgehangen in de bibliotheek van Sneek. (1 per fotograaf en maximaal 10 foto’s totaal)

Passe-partout

Afmeting passe-partout 400×500 mm (buitenmaat) bij voorkeur in de kleur zwart met een witte vensterrand.

Bij een fotoformaat van 200×300 mm een venster van 190 x290 mm. Bij een fotoformaat van 300×400 mm een venster van 290 x390 mm.

Je houd dus rekening met een overlap van 5mm rondom. De plaats van het venster is een keuze van de fotograaf. Rondom het venster aan de achterzijde van de passe-partout een strook sterke brede tape aanbrengen. Met schildertape kun je de foto hier op aanbrengen en plakt deze niet rechtstreeks op het papier van de passe-partout en is hierdoor makkelijker te verwijderen. De foto aan de achterzijde voorzien van de naam van de fotograaf.

Consumpties

Één consumptie is voor rekening van de fotoclub, meerdere consumpties zijn voor eigen rekening.

Contributie

Het clubjaar loopt van september tot en met mei het jaar erop, de contributie is €50,– per seizoen. In december word hier een mail over verstuurd met verzoek om de contributie te voldoen. De fotoclub is tevens lid van de Fotobond die regelmatig fotowedstrijden organiseert.